Založ si blog

Bez praxe = bez práce?

Vysoká miera nezamestnanosti je dlhodobo jedným z najväčších problémov slovenskej ekonomiky. V roku 2014 dosiahla podľa údajov Štatistického úradu úroveň 13,2 percent  a hoci medziročne klesla o jeden percentuálny bod, stále je vyššia než priemer Európskej únie. V posledných rokoch navyše bojujeme s novým, ale o to nebezpečnejším fenoménom – vysokou nezamestnanosťou absolventov stredných a vysokých škôl. Štatistika, ktorú pred pár dňami zverejnil Eurostat, síce svedčí o výraznom medziročnom poklese nezamestnanosti mladých obyvateľov Slovenska – veď kým v marci minulého roka prevyšovala 30 percent, teraz je to už „len“ 24,8 percenta. Jej výška nás však stále radí na chvost rebríčka Európskej únie. Navyše, je máj a zakrátko sa k šíku mladých nezamestnaných zaradia tisíce čerstvých absolventov.

V čom tkvie tento problém? Nakoľko som študentkou vysokej školy, svoju pozornosť som obrátila práve na oblasť vysokého školstva. Podľa štatistík z ústredia práce sa najmenej darí absolventom, ktorí študujú ekonomické, právne, politické, filologické a pedagogické vedy, ďalej publicistiku, knihovníctvo, vedecké informácie, bezpečnostné služby či poľnohospodársko-lesnícke vedy. Takmer tri štvrtiny z nich si musí na zamestnanie počkať v priemere od 7 do 9 mesiacov, len 12 % evidovaných uchádzačov pochodí lepšie a prácu si nájde v priebehu 3 mesiacov. Zamestnávatelia to zdôvodňujú aj tým, že absolventi síce majú vysokoškolské vzdelanie, ale nie sú dostatočne prepojení s praxou. Navyše, ich nároky odrážajú vysoký dopyt po práci, preto sú ich očakávania mnohokrát kvalitatívne nastavené vyššie.

Ako sú na tom s uplatniteľnosťou absolventov konkrétne vysoké školy? Podľa štatistík Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) medzi vysoké školy s dlhodobo najnižšou absolventskou mierou nezamestnanosti patria najmä bratislavské školy – Slovenská technická univerzita, Univerzita Komenského a umelecké školy. Dopĺňa ich Akadémia umení v Banskej Bystrici. Naopak, medzi školy s najvyššou absolventskou mierou nezamestnanosti patria viaceré súkromné školy, napríklad Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach, Stredoeurópska vysoká škola v Skalici alebo Vysoká škola v Sládkovičove.

K zlepšeniu situácie sa snaží prispieť národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti. Vznikol ako reakcia na potrebu lepšie prepojiť VŠ vzdelávanie s potrebami trhu práce a identifikovať a podporiť tie študijné programy, ktoré sú najžiadanejšie trhom práce v podnikovej sfére, najmä v odvetviach s vysokou pridanou hodnotou pre hospodársky rast SR. Čas ukáže, nakoľko bude tento projekt efektívny a či sa nestane len ďalšou čiarkou v zozname márnych pokusov.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Gabriela Pastvová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 5770x
Priemerná čítanosť článkov: 5770x

Autor blogu

Kategórie

Archív